Stranger Things sesong 3 på Netflix
© 2019 Netflix

Bli klar til ny sesong: Åtte nøkkelpunkter fra Stranger Things sesong 1 og 2

Når tredje sesong av fenomenet Stranger Things får sin premiere 4. juli, er det duket for litt god, gammel seriefråtsing for mange av oss, til tross for at det er midt på sommeren.

Husk at du kan se Stranger Things rett på OnePlace-dekoderen. Dette krever eget Netflix-abonnement som du kan tegne direkte på dekoderen. Les mer her.

En popkulturell gullgruve

Med sin kombinasjon av treffsikker 80-tallsnostalgi, brede og smale populærkulturelle referanser, herlige karakterer og engasjerende handling har Stranger Things blitt sitt helt egne popkulturelle fenomen – og en kritiker- og publikumsfavoritt med hele 8,9 av 10 i rating på TV- og filmnettstedet IMDB.

OBS: Har du ikke sett første eller andre sesong av Stranger Things ennå, anbefaler vi deg å slutte å lese nå. Under bildet kommer det nemlig klokkereine spoilere fra de to første sesongene.

Med nesten to år siden sesong to av Stranger Things, og tre år siden sesong én er det fort gjort at enkelte detaljer har gått i glemmeboka.

Her er vår cheat sheet:

Spoiler-plakat for Stranger Things

1. Cliffhangeren i sesong 2 tyder på mer trøbbel

Der vi i sesong én følger våre hovedkarakterer i det de sakte, men sikkert blir kjent med skyggeverdenen de kaller «The Upside Down» på jakt etter den forsvunne Will, handler sesong to i enda større grad om hvordan den samme skyggeverdenen i større grad truer med å utslette den lille byen Hawkins og dens innbyggere.

I siste episode klarer dog Eleven å stenge portalen inn til skyggeverdenen som monstrene har brukt til å invadere Hawkins.

Men i det som skal være den hyggelige avslutningsscenen etter at faren er over, får vi i sesongens aller siste bilde se at den såkalte «Mind Flayeren» står over skyggeversjonen av Hawkins, noe som tyder ganske sterkt på at selv om portalen er stengt, er ikke nødvendigvis faren over.

2. The Upside Down ser ut til å lekke inn i Hawkins

«The Upside Down» får en link inn til vår verden i sesong én når det åpnes en portal ved et uhell. Men i sesong to blir det enda tydeligere at man ikke bare kan krysse portalen, men at hele skyggeverdenen blør inn i Hawkins:

Både gjennom det faktum at politimannen Hopper blir kalt ut til åkre med råtne grønnsaker og finner ut at grunnen er en serie tunneler under bakken. Men også fordi Hawkins Labs nye sjef er nødt til å sende inn folk med flammekastere jevnlig for å brenne i stykker tentakler som snegler seg inn i Hawkins via portalen.

3. Det finnes flere som Eleven

Vi har gjennom flashbacks i både første og andre sesong sett hvordan Eleven var en del av det hemmelige prosjektet MKUltra på Hawkins Lab ledet av Dr. Martin Brenner.

I sesong to ser vi dessuten et flashback der en yngre Eleven sitter med en annen ung jente i de samme lokalene. Den andre jenta viser seg å være Kali – som Eleven møter i sesong to.

Kali har andre overnaturlige evner enn Eleven, men har – som Eleven – et nummer (åtte) tatovert på armen. Superenkel logikk tilsier med andre ord at det trolig er flere enn disse to som har blitt fostret opp i Hawkins Lab.

Stranger Things på Netflix
© 2019 Netflix

4. Hopper adopterer Eleven

Politimann Hopper, som innledningsvis oppleves som en kald og brysk type, viser etterhvert en varmere side overfor både Eleven og resten av barna. Etter hendelsene i første sesong ender han opp med å ta seg av å beskytte Eleven i en hytte i skogen.

Eleven ender opp med å rømme fra trehytta i skogen, og etter å ha vært på sitt egne eventyr der hun blant annet møter sin mor og nevnte Kali, finner hun tilbake til gjengen sin i Hawkins. Mot slutten av sesong to viser det seg at Hopper har adoptert Eleven. I adopsjonspapirene står hennes egentlige navn: Jane.

5. Det finnes en slags mellomverden kalt «The Void»

Eleven kan gå inn i «The Void», som likner en verden mellom skyggeverdenen og vår verden. Det er her hun møter en demogorgon for første gang, og ved et uhell skaper en portal mellom skyggeverdenen og denne.

I The Void møter hun også sin mor, og leter etter Will når han er forsvunnet i første sesong.

The Void er en viktig del av Elevens krefter: her kan hun kommunisere med, og finne folk, uavhengig av avstand, virker det som, og det er tydelig at skyggeverdenens vesener også har tilgang til dette «rommet».

6. Will har hatt The Upside Down i seg

Will har ikke bare vært fanget i «The Upside Down». I siste episode av første sesong ser vi at han også har noe av skyggeverdenen i seg når han kaster opp en snegleliknende gjenstand (som Dustin senere adopterer i sesong to og kaller Dart, med varierende hell).

I sesong to blir The Upside Down en enda større del av Will da «The Mind Flayer» ved hjelp av en slags røyk tar over hjernen hans og bruker ham som en spion blant menneskene rundt ham.

Hans mor Joyce klarer dog å tvinge den onde entiteten ut av Will ved hjelp av sterk varme – som det er tydelig at skyggeverdenens vesner har et stort problem med – men om Will er ferdig med påvirkning fra skyggeverdenen er tvilsomt.

Stranger Things på Netflix
© 2019 Netflix

7. Jonatahan og Nancy har lekket informasjon om Hawkins Lab

Wills bror, Jonatahan, og Mikes storesøster, Nancy, bruker store deler av sesong to på å komme til bunns i hva som virkelig skjedde med Barbara – Nancys venninne.

De lar seg fange av den nye sjefen for Hawkins Lab som viser seg å være en langt mer sympatisk person enn Dr. Brinner, som forsvant i første sesong. Den nye sjefen viser de to ungdommene forsøkene på å stenge ute The Upside Down med flammekastere.

Senere kommer de i kontakt med en lurvete frilansjournalist som graver i Hawkins Lab og forsøkene som har blitt gjort der. Sammen vanner de ut detaljene om hva som skjedde der i sesong én og sender ut til nasjonal presse. Dette fører til at Hawkins Lab blir stengt.

8. Vennegjengen er i ferd med å vokse opp

Det er ingen tvil om at Stranger Things' sjel ligger i den unge vennegjengen Will, Mike, Lucas, Dustin og Eleven. I sesong to får gjengen dessuten et nytt tilskudd i Max.

Gjengen vokser både opp i virkeligheten og i serien, og i sesong to (som foregår ett år etter første) oppstår det både romantikk og sjalusi mellom vennene. I sesong tre blir det et liknende tidshopp, gjort nødvendig av at barneskuespillerne selv blir eldre.

Samtidig, i den utvidede delen av gjengen, ender Steve opp som en av seriens favoritter. Han starter som en stereotypisk sports-jock / møkkastøvel, men gjennomgår en av de mest sympatiske karakterutviklingene vi har sett på TV og blir en slags barnevakt for de yngre barna.

Tredje sesong av Stranger Things ser du på Netflix fra 4. juli.

Mer fra Duffer-brødrene

Ønsker du mer fra Duffer-brødrene som står bak Stranger Things? De har tidligere skrevet og produsert to episoder av TV-serien Wayward Pines som er skapt av M. Night Shyamalan og Chad Hodge, med blant andre Matt Dillon i hovedrollen. Serien kan du streame hos oss. Inkludert i Underholdning.

Wayward Pines

En secret service-agent skal finne to savnede føderale agenter, men etterforskningen gir flere spørsmål enn svar. For hver nye ledetråd kommer han nærmere den store gåten: hva er galt med Wayward Pines?

Det er lett å finne og se Netflix på OnePlace. Brukerveiledningen viser deg kort og godt hvor og hvordan. Der finner du enda flere spørsmål og svar om OnePlace og Netflix.