TV på hytta

Begrepsforvirret? Her er svarene

Vår bransje er full av forkortelser, begreper og uttrykk. Her er forklaringer og definisjoner til noen av dem.

App er en forkortelse for en applikasjon, som betyr et dataprogram du laster ned til en av enhetene du har koblet til internett, som for eksempel mobil, nettbrett og TV. Canal Digital-appen er vår egen applikasjon, dvs. vårt dataprogram som du kan laste ned til smarttelefon, nettbrett, Apple TV 4 og Samsung Smart-TV. Canal Digital-appen gir deg tilgang til abonnementet ditt på nett på disse enhetene. Appen vår gir deg frihet til å se TV på ulike enheter, når du vil og hvor du vil. Canal Digital-appen gir deg abonnementet ditt på nett, på inntil 4 mobile enheter i tillegg til TV-en. På vår OnePlace-dekoder kan du også laste ned apper fra Google Play Store. Vi har forhåndsinstallert de mest brukte appene på din dekoder, som Netflix (krever abonnement), NRK-appen og Youtube.

Du streamer (strømmer) når du ser TV på internett. Streaming innebærer at vi overfører lyd og bilder (video) på internett, fra oss (som sender) til deg (som mottaker). Det betyr at du kan se programmer, filmer og serier når og hvor det passer for deg, uavhengig av TV-kanalenes sendeskjemaer. Filmen du ser, leveres fortløpende til skjermen din. Det er derfor vi kaller det «strømming». Og siden filmen leveres på den måten, må du være tilkoblet internett for at dette skal fungere.

Nedlasting

Å laste ned noe betyr at du overfører det fra internett og lagrer det direkte på enheter som mobil, nettbrett eller PC. I motsetning til streaming hvor du kontinuerlig henter informasjon og dermed trenger internettilgang hele tiden, er innhold som er lastet ned og lagret på mobilen din ikke avhengig av internettilgang for at du skal kunne se det. Når først f.eks. filmen er lastet ned, trenger du ikke tilgang til internett for å se den. Det betyr at du kan laste ned flmer og serier mens du har tilgang til stabilt wifi-nettverk hjemme - for å se filmen eller serien når du ikke er på nett, eller når du har ustabilt nett. Ved å laste ned innhold unngår du å bruke opp inkludert datapakke i mobilabonnementet ditt.

Offline betyr at du er frakoblet internett. Du er ikke på nett, du er offline. Vi låner dette ordet fra det engelske språket. Det er motsatsen til online, som betyr at du er tilkoblet internettet. Vi bruker ordet om nedlastingsfunksjonen i appen vår. Du laster f.eks. ned en film, for å se den når du ikke er på nett. Du ser filmen offline.

De fleste TV-programmene som sendes på TV lagres hos oss for å være tilgjengelig for deg i en hel uke etter at de er blitt sendt på TV. Inntil 7 dager tilbake i tid kan du streame TV-sendinger Ukesarkivet. Det betyr at vi har lagret siste ukes sendinger midlertidig for deg, slik at du kan streame og se innholdet på nett, når det passer for deg. Du har dermed tilgang til Ukesarkivet på alle enheter du har koblet til internett; på dekoder, mobil, nettbrett, PC, Mac, Apple-TV og på Samsung Smart-TV. Med Ukesarkivet gjør det ikke noe om du er opptatt den kvelden favorittserien din sendes. Du kan streame og se episoden inntil 7 dager etter at den er sendt på TV.

Direkte-TV / Lineær TV

Når vi snakker om direkte-TV, snakker vi om den klassiske TV-opplevelsen, eller lineær-TV. Det vil si TV-kanalenes sendinger som du ser på det tidspunktet de er satt opp i programmet, fra morgen til kveld. Når du ser en film som sendes på NRK på TV kl 21 med dekoderen, da ser du direkte-TV, eller linjær-TV. Hvis du vil se denne filmen dagen etter, da streamer du den, som betyr at du ser filmen på nett, når det passer for deg - uavhengig av TV-kanalenes sendeskjemaer.

En Smart-TV er en mellomting mellom TV og datamaskin. En Smart-TV gir deg tilgang til TV på nett, hvor du laster ned apper du ønsker å se. En del populære apper er gjerne forhåndsinstallert, andre laster du ned selv. Vår Canal Digital app kan du laste ned på Samsung Smart-TV, og vips har du tilgang til hele abonnementet ditt i Canal Digital-appen på din Samsung Smart-TV.

Apple TV er en liten boks du kan koble til TV-en din på samme måte som du gjør med en dekoder. Du kobler Apple TV til internett, så kan du streame underholdning fra Canal Digital og dessuten mange andre innholdsleverandører. Du kan bruke Canal Digital-appen på Apple TV. Fordelen med Apple TV er at du får en ekstra enhet som er enkel å flytte rundt til det rommet eller stedet hvor du vil se TV. Apple TV er enkel og intuitiv i bruk, og gir frihet og fleksibilitet til at flere kan se TV samtidig, på ulike skjermer. Apple TV-en er laget for streaming, som betyr at den må være tilkoblet internett for å fungere.

PVR - harddisk for opptak

PVR står for Personal Video Recorder. Når du vil ta opp programmer, filmer og serier må du installere en harddisk i din dekoder. Harddisken vi leverer for OnePlace-dekoderen er spesielt utviklet for opptak av innhold på en dekoder. Den er designet for pålitelig og stillegående bruk hele døgnet, med 100 % oppetid, og for opptak av flere programmer samtidig. Den støtter også 4K. Harddisker som er utviklet for datamaskiner er oftest ikke laget for å gjøre den jobben som vår OnePlace-harddisk gjør.

Se TV der du er!

Visste du at du kan ta med deg abonnementet ditt? Med Canal Digital-appen har du friheten til å streame favorittprogrammene dine når og hvor det passer for deg - helt uten ekstra kostnad! I boksene under kan du lese mer om hvordan du ser på TV på mobil, nettbrett og på datamaskinen.

Med Canal Digital-appen har du hele ditt TV-abonnement med deg enten du er hjemme eller borte.

Se sport, direkte-TV og tusenvis av filmer og serier på datamaskinen.