Buster Scruggs
(c) Netflix

Buster Scruggs-skuespillerne om hvordan det er å jobbe med de bejublede Coen-brødrene

Sal opp hesten og hold fast i tøylene! Vi har møtt flere av skuespillerne i Coen-brødrene nye westernfilm The Ballad of Buster Scruggs.

Coen-brødrene har gjennom flere tiår skapt noen av filmhistoriens største klassikere med filmer som Miller's Crossing (1990), Fargo (1996), The Big Lebowski (1998) og No Country for Old Men (2007) på merittlisten. De har samarbeidet i hele trettifem år og blitt belønnet med det meste av gjeve priser, inkludert fire Oscar-statuetter. Mange fans har derfor ventet i spenning på The Ballad of Buster Scruggs, som markerer deres attende spillefilm. Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia, vakte stor begeistring blant både publikum og kritikere, og ble også belønnet med prisen for Beste manus.

Coen-brødrene
© La Biennale di Venezia - foto ASAC

Fascinasjon for westernfilmen

Handlingen er satt til Det ville vesten, hvor vi i god Coen-stil møter snåle, men sjarmerende karakterer spilt av blant andre Liam Neeson, James Franco og Tom Waits. I et av kapitlene møter vi også Tim Blake Nelson. Han har hatt roller i Hollywood-produksjoner som Syriana (2005), The Incredible Hulk (2008) og ikke minst Coens O Brother, Where Art Thou? (2000). – Jeg synes ofte at birollene er vel så interessante som hovedrollene, forteller Blake Nelson da vi møter ham, Harry Melling og Bill Heck på den idylliske øya Isola delle Rose i Venezia. Nelson forteller at han lenge har vært fascinert av westernfilmer, en sjanger han mener forteller mye om USA: – Ingredienser som pistoler, vold og individualisme har alltid vært og er fortsatt svært gjeldende i amerikansk kultur. Det samme gjelder spørsmål om hvem som eier eiendommer og vann. Derfor tror jeg det er så mange filmskapere og forfattere som vender tilbake til sjangeren.

Måtte lære å trikse med revolver

Med the Ballad of Buster Scruggs fikk han ønsket oppfylt, til og med som tittel-karakter i rollen som den syngende cowboyen Buster Scruggs. Men forberedelsene til rollen var ikke bare-bare. – For det første måtte jeg lære jeg meg å trikse med revolveren. Det var langt mer krevende enn det jeg trodde det skulle være. For det andre måtte jeg lære meg å spille gitar. Dere kan tenke dere hvor vanskelig det er å lære å spille et helt nytt instrument i voksen alder. Jeg var 53 år da filmen ble spilt inn. Treningen med revolveren og gitaren tok hele seks måneder.

Overrasket over avslappet atmosfære

I en alder av ti år startet Harry Melling sin filmkarriere som Dudley Dursley I Harry Potter and the Sorcerer's Stone, og spilte i totalt fem filmer i den kjente serien. I Coen-filmen er han med i kapittelet Meal Ticket. Her spiller han den arm- og beinløse karakteren Harrison. Ulikt Blake Nelson hadde ikke Melling jobbet med brødrene før og var svært spent før innspillingen. – Etter at jeg hadde blitt tilbudt rollen, var veldig redd for å trå feil. Det er tross alt snakk om Coen-brødrene. Men da jeg ankom settet første dag ble jeg overrasket om hvor avslappet atmosfæren var! – Regissørene var så rolige og så godt forberedt på hva de ville ha. Samtidig som de involverte meg i prosessen. Jeg følte meg på så trygg i deres hender. Og det tror jeg er en av grunnene til at så mange skuespillere ønsker å jobbe med dem, mener Melling. Han får støtte fra Bill Heck, som spiller sjarmøren Billy Knapp i kapittelet The Gal Who Got Rattled. – Jeg har alltid ønsket å jobbe med Coen-brødrene og å være med i en westernfilm. Denne filmen var derfor en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg vokste opp i Arizona til jeg var ti år gammel og hadde The Long Ranger-leketøy som liten. Barnet i meg storkoste seg på filmsettet, forteller Heck.

Buster Scruggs
© Netflix
Ballade of Buster Scruggs
© La Biennale di Venezia - foto ASAC

Skulle opprinnelig være TV-serie

Opprinnelig var The Ballad of Buster Scruggs ment å være en antologiserie – altså en serie der hver episode tar for seg separate historier som ikke hører sammen annet enn tematisk. Under produksjonen ombestemte imidlertid brødrene seg og gjorde den om til en spillefilm i seks kapitler. – Vi har alltid elsket antologifilmer, spesielt de filmene som ble laget i Italia på 1960-tallet. Disse har ulike historier, men har et felles tema. Med denne filmen har vi forsøkt å gjøre det samme, har brødrene tidligere uttalt. I motsetning til deres tidligere filmer får ikke The Ballad of Buster Scruggs tradisjonell kinodistribusjon. Men slippes i stedet direkte på Netflix. Cohen-brødrene følger dermed i fotsporene til andre store regissører som Noah Baumbach, Sofia Coppola, Paul Greengrass, Alfonso Cuarón og Martin Scorsese, som alle har gått til Netflix for å lage film.

Takker Netflix

Blake Nelson er glad for at Netflix’ storsatsning på filmproduksjon. – Kinoene fokuserer i større og større grad på eventfilmer og franchiser. Dermed blir det mindre plass til andre filmer. Takket være Netflix og andre strømmetjenester er det et mangfold av filmer, og som gjør at regissører som Coen-brødrene kan fortsette å lage særegne filmer, avslutter han.

Det beste av TV og streaming samlet på ett sted

Er du kunde hos oss får du ikke bare overlegen lyd- og bildekvalitet på den store skjermen i stua. Vi har også den rå Canal Digital-appen som gjør at du kan strømme og se TV når og hvor du vil.

Med vår nyeste dekoder, OnePlace, får du maks valgfrihet til det du vil se samlet på ett sted.

Med Canal Digital-appen kan du se favorittprogrammene dine når og hvor du vil - på alle skjermer

Min Side er din selvbetjente kundeservice med alt du trenger å vite om abonnementet ditt.