Den 12. Mann
© 2018 Nordisk Film

Syv grunner til at du bør se årets store norske filmsuksess

Harald Zwarts storfilm «Den 12. mann» har blitt en av Norges største kinosuksesser og vant nylig Folket Amand-pris på filmfestivalen i Haugesund. Den vanvittige historien om Jan Baalsrud ble sett av godt over en halv million nordmenn på kino.  

Her er syv gode grunner til at det er på tide å se den selv.

De fleste har vel fått med seg hva den historiske actionfilmen handler om – uansett om man har sett den eller ei – men her er allikevel et kjapt handlingsreferat:

Troms, 1943: På en fiskeskøyte blir tolv sabotører overrasket av tyske soldater. Elleve av dem blir torturert og drept, men den tolvte – Jan Baalsrud – klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang, flykter Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene.

Er du fremdeles ikke heeeelt overbevist om at denne filmen er noe for deg? Vel, hør nå her:

1. Historien er nærmest ikke til å tro

Historien om Jan Baalsrud er temmelig drøy, og Thomas Gullestad – som spiller Baalsrud – hadde selv vanskeligheter med å forstå at historien kunne være basert på virkelighet.

– Historien er utrolig. Man tror nesten ikke det er sant. Mange ganger på settet måtte jeg stoppe opp og bare: «Nei – det går jo ikke! Det går ikke an!». Jeg har aldri vært så sliten som da jeg ble spyttet ut på andre siden av denne innspillingen, sa Gullestad til Nordlys.

«Den 12. mann» er også en nødvendig påminner om hva slags forferdeligheter som skjedde i landet vårt i temmelig nær fortid.

2. Thomas Gullestad gikk svært dypt inn i rollen

Den 12. mann
© 2018 Nordisk Film

Gullestad tok rollen som Baalsrud dypt seriøst og forberedte seg godt og lenge.

Den allerede slanke karen gikk ned 15 kilo på åtte uker, og bunnet ut på 57 kilo. Den ekte Baalsrud veide for øvrig bare 35 kilo på slutten av flukten, men det ville vært uforsvarlig å la Gullestad rase såpass ned i vekt.

Gullstad forsøkte også mentalt å sette seg inn i de enorme prøvelsene Baalsrud ble utsatt for.

– Jeg jobbet mye med hvordan man har det i en sånn situasjon. Hvordan han hadde det. Jans største fiende var ensomheten. Så kommer frykten og smerten og kulden i tillegg, sa han til Harstad Tidende.

Under innspillingen av en snøskredscene lå han ute i snøen i 30 minusgrader uten hansker, og fikk frostskader på hendene.

– Jeg har vel aldri i mitt voksne liv vært så nær å gråte av smerte som under den innspillingen. Jeg tror vel egentlig at jeg gråt litt, sa han til NRK.

3. Intensiteten kan nærmest kjennes på kroppen

Den 12. mann
© 2018 Nordisk Film

Harald Zwart kaster ikke bort tiden din i «Den 12. mann».

Det er action fra første scene, og seeren gis få pustepauser underveis. Alle menneskene Baalsrud møter på fluktreisen, risikerer sine egne liv ved å snakke med ham – og vi seere kjenner frykten og tidspresset på kroppen godt.

Det er flere neglebitende scener, og det er først etter man har sett denne filmen at man forstår hvordan det egentlig er å fryse.

4. Nydelige bilder fra nord-norsk natur

Den 12. mann
© 2018 Nordisk Film

Bak den brutale elendigheten Baalsrud må igjennom, er filmen preget av praktfulle bilder av norsk natur og landskap. VG gjorde et poeng av de flotte bildene i sin anmeldelse og skrev: «Du kommer til å bli forgapt i naturen du ser på kinolerretet».

Det er vanskelig å være uenig.

Filmen er allerede solgt til en rekke land – deriblant USA, Kina, Italia og Tyskland – så vi tipper at flere reiseglade folk rundt om i verden får lyst til å oppleve vår spektakulære natur når ferien kommer.

5. Fikk strålende kritikk

Den 12. mann
© 2018 Nordisk Film

«Den 12. mann» har jevnt over fått positiv mottakelse blant filmanmelderne.

KK gir terningkast 6 og mener at «Harald Zwart leverer et mesterstykke av en film, blottet for overfladiske og unaturlige scener. Regissøren fremstiller det akkurat slik det var. For ja, Jan Baalsrud dramatiske flukt er som tatt ut fra en actionfilm.»

NRK Filmpolitiet belønner filmen med terningkast 5: «Med Den 12. mann trer for alvor norsk motstandskamp inn i actionunderholdningens rike – og der fungerer den godt.»

iTromsø gir også terningkast 5 og skriver at «selv om man har sett Arne Skouens Ni liv fra 1957, føles Den 12. mann som en forfriskende, og helt ny filmfortelling. Til tross for at vi vet hvordan handlingen ender, klarer filmskaperne å lage en spennende historie likevel.»

Og til slutt kan vi ta med Harald Zwarts egen vurdering av filmen:

– Dette er det flotteste jeg noensinne har laget. Vi hadde kreativ kontroll hele veien, og har laget filmen vi ønsket å lage, sa han til Nordlys.

6. Ble en av Norges største kinosuksesser

Den 12. mann
© 2018 Nordisk Film

«Den 12. mann» hadde budsjett på 64 millioner kroner (til sammenligning var «Max Manus»-budsjettet 55 millioner og «Kon Tiki» 93 millioner), så det var knyttet store forventninger til besøkstallene på kino. Og forventningene ble innfridd.

Filmen kapret førsteplassen på kinolista bare tre dager etter 1. juledag-premieren, og innen midten av januar hadde over en halv million sett den – og dermed slo den for eksempel en storfilm som «Star Wars: The Last Jedi».

Per i dag har omtrent 635.000 sett filmen på kino, og på listen over de største norske kinosuksessene siden 2003 ligger den på syvendeplass.

«Den 12. mann» ble for øvrig nominert til fire Kanonpriser – filmbransjens egen pris. Den vant prisen for beste lyddesign.

7. Overlevelsesdramaer får oss til å se på oss selv i nytt lys

Den 12. mann
© 2018 Nordisk Film

Overlevelsesfilmer basert på sanne historier er ingenting å le av, men det må være lov å si at de ofte byr på god og spennende underholdning?

«Alive», for eksempel, handlet om et fotballag som ble strandet i Andesfjellene etter en flystyrt; i «127 Hours» måtte hovedpersonen skjære av sin egen arm med lommekniv for å redde seg selv ut av en fjellkløft, og den Angelina Jolie-regisserte filmen «Unbroken» viser en krigsfange under Andre verdenskrig som går igjennom grusomme lidelser.

Alle disse filmene viser forferdelige historier fra virkeligheten, men man lar seg fremdeles underholde og engasjere. Slik er det definitivt også med «Den 12. mann».

Som Zwart selv sa til NRK:

– Folk som har sett filmen forteller at de er rørt, de er slitne, og de er stolte over å være norske. Filmen får folk til å spørre seg selv hva slags menneske de egentlig er.

23.03.2018 - (oppdatert 20.8.2018) Canal Digital redaksjonen redaksjonen@canaldigital.no
For kundehvendendelser benytt vår chat eller besøk våre kundeservicesider.

Se filmen nå!

Som kunde hos oss kan du nå kjøpe eller leie filmen i Canal Digital-appen på dekoder, desktop, mobil og nettbrett.

Den 12. mann

Troms 1943. Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene - helt uvitende om at hans ukuelige vilje til å overleve snart vil gjøre ham til et symbol for den norske motstandsbevegelsen. Et symbol menneskene han møter er villige til å dø for.

Det beste av TV og streaming samlet på ett sted

Er du kunde hos oss får du ikke bare overlegen lyd- og bildekvalitet på den store skjermen i stua. Vi har også den rå Canal Digital-appen som gjør at du kan strømme og se TV når og hvor du vil.

Med vår nyeste dekoder, OnePlace, får du maks valgfrihet til det du vil se samlet på ett sted.

Med Canal Digital-appen kan du se favorittprogrammene dine når og hvor du vil - på alle skjermer

Min Side er din selvbetjente kundeservice med alt du trenger å vite om abonnementet ditt.