Skummel film

Hvorfor elsker vi grøss og grusomme monstre?

Det er Halloween igjen, og på ny utsetter vi oss selv og familien for skrekkfilm på TV. Helt frivillig oppsøker vi det som gir oss klamme håndflater, hjertebank og fryktfølelser. Den danske forskeren Mathias Clasen har sett på menneskets natur- og utviklingshistorie. Han mener at uhyrlighetene på skjermen bidrar til å trene vårt eget aktive fryktsystem, for at vi bedre skal klare oss i farefulle situasjoner. Hva kommer det av?

 

 

"Mennesket er en fryktsom art. (...) Alle normalt utviklede mennesker er utstyrt med et biologisk fryktsystem som har røtter i vår evolusjonære fortid som jaget vilt.  Som mottrekk til farene, utviklet våre forfedre et fryktsystem som satte dem i stand til å reagere på farer. Dette fryktsystemet er kodet i vår biologi . (Mathias Clasen, skandinavisk retorik, 2017)

Spenningen gir bedre overlevelsesevne

Vi vet at det vi ser på skjermen ikke er virkelig. Likevel reagerer kropp og følelser kraftig når vi ser en skrekkfilm. I følge Clasen gjør ikke menneskets fryktsystem forskjell på fiksjon og virkelighet, vi reagerer derfor spontant med frykt uansett. Gjennom å leke med frykten styrker vi dermed våre overlevelsesmuligheter. Vi trener vår evne til å klare oss i farlige situasjoner. Hver gang vi tar en runde med skrekkfilmer som gir høy puls og svette håndflater blir vi bedre til å håndtere fare og dermed overleve som art og individer, hevder forskeren.

Uhygge er også nytelse

Filmer fylt av gys, skrekk, monstre og aliens. Uhyggelige vesener skaper negative følelser i oss, men vi nyter det også; jo mer skremmende, jo bedre.

I følge vitenskapen skyldes det at vi gjennom historien har utviklet evnen til å se positivt på aktiviteter som lærer oss å håndtere truende situasjoner, som å se skrekkfilm. Snakk om gode nyheter for skrekkfilmelskere.

Kos deg med skrekkfilmene

Da er det bare å nyte skrekken. Fryktfølelsen er ufarlig, den er til og med bra for oss!

Kast deg over våre beste skrekkfilmtips for Halloween. Eller for en annen mørk høstkveld. Ha putene klare, grav deg dypt ned i sofaen. Svett, skvett og hyl i vei, selvplagingen gir mening i et større menneskelig perspektiv!

Det beste av TV og streaming samlet på ett sted

Er du kunde hos oss får du ikke bare overlegen lyd- og bildekvalitet på den store skjermen i stua. Vi har også den rå Canal Digital-appen som gjør at du kan strømme og se TV når og hvor du vil.

Med vår nyeste dekoder, OnePlace, får du maks valgfrihet til det du vil se samlet på ett sted.

Med Canal Digital-appen kan du se favorittprogrammene dine når og hvor du vil - på alle skjermer

Min Side er din selvbetjente kundeservice med alt du trenger å vite om abonnementet ditt.