The Keepers er en kjent True Crime-serie som du finner på Netflix
Copyright: Netflix

Tok Steve Avery livet av Teresa Halbach? Og hvem skjøt egentlig i kårboligen på Orderud gård? Krim fra virkeligheten overgår mange ganger fiksjonen. Her er fem tips til serier som garantert gjør deg hekta.

Making a murderer

Dette er serien som på mange måter satte fart på true crime-sjangeren her hjemme. I løpet av ti episoder følger vi livet til straffedømte Steven Avery. Han blir først frikjent etter å ha sittet 18 år i fengsel for et seksuelt overgrep, og siden arrestert og siktet på nytt – denne gang for et grusomt drap på fotografen Teresa Halbach. Men var det han drepte henne? Serien hadde premiere på Netflix i 2015, og er rett og slett en ”must see”. Sesong 2 hadde premiere 19. oktober i år, så her er det bare å benke seg i sofaen.

Sesong 2 av Making av murderer kom på Netflix i desember.
Copyright: Netflix
Filmen om Amanda Knox finner du på Netflix.
Copyright: Netflix

Amanda Knox

I den lille italienske byen Perugia blir den 21 år gamle britiske studenten Meredith Kercher funnet død på sitt eget soveromsgulv, halvnaken og med strupen skåret over. Relativt raskt blir Kerchers romvenninne Amanda Fox utpekt som gjerningskvinne. Detaljene er pikante, noe som fører til et mediekjør uten sidestykke. Amanda Knox blir dømt og frifunnet for mord to ganger, sist i 2015. I denne Netflix-dokumentaren får vi høre historien både fra Knox selv, og fra dem som jobbet med saken. Kanskje får vi også vite nye detaljer om det som skjedde?

Nonnen og lærerinnen Cathy Cesnik blir funnet drept på en søppelfylling utenfor Baltimore i 1970. Drapet er uoppklart, men ryktene skal ha det til at hun like før hadde oppdaget at presten ved skolen sto bak seksuelle overgrep mot flere studenter. Er det grunnen til at hun ble drept? Gjennom sju episoder forsøker Netflix-serien The Keepers å finne svaret.

Evil Genius, eller Onde planer som den heter på norsk, er en ny true crime-serie du kan finne på Netflix
Copyright: Netflix

Onde Planer

I 2003 gikk pizzabudet Brian Wells inn i en bank i Philadelphia med en bombe rundt halsen. Hans krav var 250.000 dollar, men ingen trodde bomben var ekte. Noen timer senere satt han derfor med håndjern mellom to politibiler utenfor banken - og så gikk bomben av! Hvem hadde låst den hjemmelagde bomben rundt halsen hans? Hvem hadde skrevet det tekniske notatet han hadde, og hvorfor døde en pizzakollega av Wells rett etterpå? Svarene får du kanskje i Netflix-serien Evil Genius, som har fått navnet Onde planer på norsk.

Gåten Orderud

Det var bare et tidsspørsmål før norgeshistoriens mest omtalte krimsak også ble en true crime-serie. I 2002 ble Per og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerud dømt for medvirkning til drapet på Kristian og Marie Orderud, og deres datter Anne Orderud Paust i 1999. Men hvem var det egentlig som skjøt de tre, og hvilken rolle spilte det mye omtalte juleselskapet og den berømte Orderud-sokken? I NRK-serien ”Gåten Orderud” går krimjournalist Øystein Milli opp saken på nytt. Vi får tilgang til etterforskningsmaterialet, ser tidligere usette klipp fra rettssaken, og blir bedre kjent med både de dømte og ofrene. Anbefales både for dem som husker saken, og for dem som var for unge da medieblesten rundt den stormet som verst.

Gåten Orderud er en True Crime-serie fra NRK som omhandler Orderud-saken.
Copyright: NRK

Det beste av TV og streaming samlet på ett sted

Er du kunde hos oss får du ikke bare overlegen lyd- og bildekvalitet på den store skjermen i stua. Vi har også den rå Canal Digital-appen som gjør at du kan strømme og se TV når og hvor du vil.

Med vår nyeste dekoder, OnePlace, får du maks valgfrihet til det du vil se samlet på ett sted.

Med Canal Digital-appen kan du se favorittprogrammene dine når og hvor du vil - på alle skjermer

Min Side er din selvbetjente kundeservice med alt du trenger å vite om abonnementet ditt.