Manish Dayal spiller Doktor Devon Pravesh i dramaserien The Resident.
The Resident
© 2018 FOX

OBS: Siden denne artikkelen ble publisert har «Familiepakken» endret navn til «Underholdning».

Manish Dayal om seersuksessen The Residents kompromissløse stil

På bare få uker har dramaserien The Resident skutt opp på listen over mest strømmede serier i Canal Digital-appen. For deg som er glad i sykehusdrama som Grey’s Anatomy, The ER og Chicago Hope – finner du her en potensiell ny serie å bli skikkelig hekta på. Men serien er også verdt å sjekke ut for deg som vanligvis styrer unna slike serier, med sin politiske nerve og komplekse karakterer. The Resident følger den unge, nyutdannede legen Devon Pravesh, spilt av Manish Dayal, gjennom sine første dager på sykehuset Chastain Park Memorial Hospital. Harvard-studenten lærer raskt at virkeligheten på sykehuset er en ganske annen enn han så for seg som medisinstudent. – Hele hans liv har Pravesh hatt en akademisk bakgrunn. Han forventer overhodet ikke – og kunne ikke sett for seg – hvordan livet på sykehuset er, forteller Manish Dayal til Canal Digital.

The Resident vakte stor oppsikt da den kom ut i USA i 2017 for måten den viser den amerikanske helseindustriens skyggesider – enkelte kritiserte den til og med for å portrettere industrien som grådig, kynisk og skadelig i et USA der tilliten mellom folk og helsevesenet er tynnslitt. Dayal mener dog at nettopp seriens ærlighet er en del av dens store appell til publikum: – Serien treffer seerne så godt fordi den er så kompromissløs. Den styrer ikke unna vanskelige temaer og konfronterer dem på sin egne måte. Den holder dessuten karakterene ansvarlige for deres handlinger – noe jeg tror er spesielt viktig slik verden er i dag, sier Dayal.

The Resident
© 2018 FOX

Tynn grense mellom helter og skurker

Ingen av de ansatte på Chastain Park er noen dydsmønstere, og enkelte karakterer balanserer stadig på en tynn linje mellom å være helt og skurker. I en spesielt beskrivende scene trosser Devon Pravesh ordre fra sin overordnede, Conrad Hawkins, om å avslutte hjertekompresjoner hos en pasient med hjertestans. Så begynner pulsen å slå igjen. Men i stedet for at dette blir en rørende triumf for den unge legen, som det kanskje ville blitt i andre serier, får Pravesh straks beskjed om at pasientens hjerne har vært så lenge uten oksygen at selv om hjertet slår igjen, er pasienten hjernedød og vil kobles til respirator. Ettersom pasientens helseforsikring er god blir pasienten dermed en pengemaskin for sykehuset, mens situasjonen til pasientens familie på mange måter blir enda tyngre. – Chastain Park er et sykehus med mange problemer og vi er ikke redd for å vise disse problemene. – Serien skiller seg ut fra andre sykehusserier ved at den snakker om medisin i all sin fylde – både det gode og det dårlige, og viser hvordan det også drives som en forretning. Både sykehus og «medicare»-industrien er forretninger. Mange TV-serier snakker ikke om det, sier Dayal.

En uortodoks mentor

Conrad Hawkins er den første personen Pravesh møter på sin nye arbeidsplass. Den mer erfarne og meget talentfulle legen blir Pravesh’ mentor og overordnede, og er i løpet av sine år på sykehuset blitt både kynisk og uortodoks i måten han behandler pasientene sine på. – Du var best i klassen og fulgte alle reglene. Du tror det hjelper, sier Hawkins til Pravesh like etter at de har blitt introdusert i første episode. – Det gjør det ikke. Det betyr bare at du har mer å glemme enn dem som ikke fulgte med i timen. Dayal avslører at hans største utfordring i rollen som Pravesh var å holde fast på hans empati og uskyld i møte med den brutale, pengestyrte virkeligheten på sykehuset.

The Resident
© 2018 FOX

– Leger ser traume etter traume og blir harde og kyniske. For Devon er det viktig å beholde sin uskyld, men det blir vanskeligere og vanskeligere. Jeg jobbet med at han skulle få beholde alle de kvalitetene Devon har som gjør ham så uskyldig i første omgang.

Vurderte legeyrket selv

Selv har Dayal en søster som er lege og han innrømmer at han som ung leflet med tanken om å gå yrkesveien selv. Men det ble med tanken. I stedet støttet han seg tungt på søsterens erfaringer da han forberedte seg til rollen: – Jeg leste flere bøker fra leger som har hatt samme erfaringer som Devon: Ferske leger som skrev om sitt første år og hvordan overgangen er fra medisinskoler til sykehus. Det var viktig for meg og få deres perspektiv og ikke bare fra erfarne doktorer. – Jeg snakket også mye med søsteren min, som var i sitt andre år på sykehuset da serien ble spilt inn. Vi hadde også medisinske rådgivere på settet som hjalp oss i tekniske scener og med terminologi – de hjelp oss med å forstå hva vi snakket om når vi snakket i medisinsk terminologi i serien.

The Resident
© 2018 FOX

En rekke lærerike roller

Manesh er tydelig på at kunnskapen han tilegner seg i de forskjellige rollene han spiller er verdifullt for ham personlig. I Viceroy's House, et kostymedrama basert på en sann historie fra perioden da India løsrev seg fra Det britiske imperiet, spiller han den unge hinduistiske Jeet Kumar som brytes mellom lojalitet til familien og kjærligheten da han faller for den muslimske Aalia Noor – midt oppe i en av de viktigste periodene i moderne indisk historie. I feelgood-filmen «En trettimeters reise», regissert av Lasse Halström, og produsert av Stephen Spielberg og Oprah Winfrey, spiller han den talentfulle kokken Hassan. Hans far fullbyrder drømmen om å åpne en indisk restaurant – rett ovenfor gaten for en Michelin-restaurant drevet av iskalde Madame Mallory (Helen Mirren). – Jeg har vært heldig fordi jeg har fått spille alle disse forskjellige yrkene, blant annet en talentfull kokk og nå en doktor som har sin egen gave. – Jeg er takknemlig for å ha fått portrettere disse yrkene, som har gitt meg kunnskap om den medisinske verdenen, matlaging og også denne viktige historiske perioden i India. Rollene har rett og slett vært veldig lærerike. Det har min egen historie vært også. Jeg er veldig takknemlig.

Tips: Om du ikke har tid til å se serien akkurat nå, kan du enkelt legge den inn i favoritt-listen din, så den blir lettere å finne igjen senere.

Klikk deg inn på serien, og trykk på hjertet oppe til høyre på mobil og nettbrett, eller under tittelen på PC. Så finner du den enkelt igjen i «Favoritter» når du vil se den.

Manesh Dayal hos Canal Digital

I tillegg til The Resident, som er inkludert for alle Familiepakke-kunder, finner du også filmene «ViceRoy's House» og «En trettimeters reise» i leietjenesten vår.

Se TV der du er!

Visste du at du kan ta med deg abonnementet ditt? Med Canal Digital-appen har du friheten til å streame favorittprogrammene dine når og hvor det passer for deg - helt uten ekstra kostnad! I boksene under kan du lese mer om hvordan du ser på TV på mobil, nettbrett og på datamaskinen.

Med Canal Digital-appen har du hele ditt TV-abonnement med deg enten du er hjemme eller borte.

Se sport, direkte-TV og tusenvis av filmer og serier på datamaskinen.