Polar med Mads Mikkelsen
© 2019 Netflix

Nordisk bølge på Netflix – sjekk hva som kommer

Det er tydelig at Netflix satser hardt på både nordisk film, TV og talenter.

I 2018 kom den første nordisk-språklige originalserien som var fullfinansiert av Netflix, danske «The Rain». Og i 2019 kommer både Norge og Sverige til å kunne høre sitt eget språk i en Netflix-original. Når nordiske aktører nå viser seg frem på den internasjonale arenaen Netflix representerer, er det dessuten gøy at vi samarbeid på tvers av landegrensene i flere av produksjonene. Her er tre nordiske Netflix-høydepunkter vi gleder oss til – og én dansk regissør som står for en av verdens største filmsensasjoner akkurat nå.

Ikke bare ser dette ut som en rysare av en film – traileren gir assosiasjoner til filmer som både Oldboy, Drive og Taken – men den har også representanter fra både Danmark og Sverige. Foran kamera finner vi den nylig Oscar-nominerte Mads Mikkelsen. Han spiller en pensjonert leiemorder som har flyttet for seg selv i skauen for å være alene, etter alt å dømme. Det skal han imidlertid få trøbbel med – hans tidligere arbeidsgiver har veldig lyst på pengene hans. Bak kamera finner vi den svenske regissøren Jonas Åkerlund, rutinert mann i Hollywood, som faktisk også er aktuell med en film om det norske Black Metal-miljøet på starten av 90-tallet i disse dager. Polar ser du på Netflix fra 25. januar.

Ragnarok:

Det blir mer nordisk forbrødring i den norskspråklige originalserien Ragnarok, som etter planen skal spilles inn i år i Norge og Danmark. Serieskaper er danske Adam Price, mannen bak suksessene «Broen» og «Herrens veier». Handlingen er lagt til en fiktiv norsk småbygd, og manusforfatterteamet består av representanter fra både Sverige, Norge og Danmark, ifølge Price selv. Netflix beskriver blant annet serien som en moderne oppveksthistorie med røtter i norrøn mytologi – iscenesatt til en videregående skole. Tittelen henviser dessuten til klimaendringene som foregår verden over, ifølge NRK, noe som ser ut til å bli et viktig element i serien.

Har du OnePlace og et Netflix-abonnement kan du logge inn med en gang, og velge og vrake i Netflix fantastiske film- og serieunivers. Du kan når som helst registrere nytt Netflix-abonnement på OnePlace. Med OnePlace får du maks valgfrihet til det du vil se samlet på ett sted.

Quicksand (Det störste av allt)

Ragnarok er ikke den eneste skandinaviskspråklige originalserien Netflix har på blokken. Og også i den svenske «Störst av allt» (Quicksand på engelsk), finner vi samarbeid på tvers av landegrensene. Serien er spilt inn i Sverige, er basert på den svenske bestselgeren «Størst av alt» av Malin Persson Giolitos og er regissert av norske Per-Olav Sørensen, som tidligere har hatt regiansvaret på «Halvbroren», «Nobel» og «Kampen om tungtvannet». Boken har vært en massiv suksess i Skandinavia og TV-adapsjonen begynner også å samle prestisje: i februar headliner serien Berlinale Series på Filmfestivalen i Berlin. Handlingen følger 18-år Maja som sitter tiltalt for massemord etter en skoleskyting på en eliteskole i Stockholm. I det rettssaken rulles opp kommer det frem detaljer om Majas forhold til Sebastian Fagerman og hans dysfunksjonelle familie.

Det har vært vanskelig å ikke få med seg eksistensen av filmen «Bird Box» de siste ukene. Filmen har blitt spredd så massivt i tradisjonelle og sosiale medier at det har blitt skrevet lange artikler om hvordan dette i det hele tatt gikk til. Sånt blir det seersuksess av, og ifølge Netflix selv, har vanvittige 80 millioner husstander sett filmen på dens fire første uker. Filmen, med Sandra Bullock i hovedrollen, er et apokalyptisk drama der jorden har blitt invadert av uidentifiserte vesener som driver folk til vanvidd om man ser dem. I regissørstolen til den massive suksessen sitter ingen ringere enn den danske superregissøren Susanne Bier. Hun har tidligere vunnet både Oscar, Golden Globe og Emmy – og har med Bird Box altså laget en av verdens største filmsensasjoner.

Andre nordiske Netflix-høydepunkter med nordisk snitt:

Se Alfonso Cuarons Roma på Netflix
© 2019 Netflix

Roma:

Alfonso Cuarons bejublede og mye omtalte oppvekstfilm fra Mexico by – har en liten, men svært artig link til norden: Kjartan Halvorsen fra Vestfold dukker plutselig opp i en emosjonell scene og fremfører «Barndomsminne fra Nordland». Halvorsens navn dukker i tillegg opp i store bokstaver i innledningen av filmen, ifølge Filter Film og TV.

Karrpi:

Finsk nordisk noir, som selveste The Verge (et av verdens største teknologi og popkultur-magasiner) har plukket opp i sine anbefalinger. Eksklusiv på Netflix i Norge, Sverige og Danmark.

Sorjonen:

Et annet svært populært finsk krimdrama som er plukket opp av Netflix for internasjonal distribusjon. The New York Times trekker den frem som en av de beste fremmedspråklige krimseriene, sammen med flere andre skandinaviske serier.

Se danske The Rain på Netflix
© 2019 Netflix

The Rain:

Den første danske originalserien på Netflix skapte bølger internasjonalt da den kom ut i fjor. Et dødelig virus som spres med regnet truer med å utrydde Skandinavias befolkning. «En stram og spennende thriller», ifølge The Atlantic.

Lillyhammer:

En av de aller første produksjonene Netflix finansierte: Lillyhammer er produsert sammen med NRK og har selveste Little Steven (Steven Van Zandt) i hovedrollen som noe forkommen mafia-boss i den norske byen Lillehammer.

Norsemen:

Norsemen har gått sin seiersgang i norsk versjon på NRK, og skal vi tro analyseselskapet Nielsen har det samme skjedd i engelsk språkdrakt på Netflix (serien ble spilt inn i to versjoner): Norsemen (Vikingane på norsk) var den 4. mest sette serien på Netflix i USA i fjor.

Det beste av TV og streaming samlet på ett sted

Er du kunde hos oss får du ikke bare overlegen lyd- og bildekvalitet på den store skjermen i stua. Vi har også den rå Canal Digital-appen som gjør at du kan strømme og se TV når og hvor du vil.

Med vår nyeste dekoder, OnePlace, får du maks valgfrihet til det du vil se samlet på ett sted.

Med Canal Digital-appen kan du se favorittprogrammene dine når og hvor du vil - på alle skjermer

Min Side er din selvbetjente kundeservice med alt du trenger å vite om abonnementet ditt.