Usual suspects
© Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Disse 9 Oscar-klassikerne må du se før du dør

I anledning den kommende filmfesten har vi tatt et dypdykk i arkivet for å lete etter tidligere vinnere. Og vi fant gull: Her er 9 Oscar-klassikere som aldri mister magien.

En godt bevoktet øy huser den mest utrolige temaparken i verden. Ved hjelp av genteknikk har nemlig en forsker klart å gjenskape levende dinosaurer. En dag blir en gruppe mennesker invitert til å studere dyrene på nært hold, men samtidig fører et strømbrudd til et fullstendig kaos. Kjempedyrene bryter ned gjerdene og de besøkende må sloss for å overleve. Dinosaurene gjorde seg fortjent til tre Oscar-priser, hvor prisen for Beste visuelle effekter var minst overraskende.

Når fem kriminelle løslates av politiet etter en tilfeldig personkonfrontasjon, planlegger de et stort brekk som går fryktelig galt. Politiet leter etter den mystiske forbryterkongen "Keyser Soze" som ser ut til å være knyttet til ranet. Filmen vant Oscar-statuetter for Beste originalmanus og Beste mannlige birolle (Kevin Spacey).

16-åringen Pi overlever et skipsforlis og ender opp midt i Stillehavet i en redningsbåt med ville dyr, blant annet en bengalsk tiger. Tilsynelatende har Pi alle odds mot seg, og han må kjempe en seig kamp for å overleve. Hva er den sanne historien om Pi, og vil noen tro på den? Filmen var nominert til ti Oscar-priser, og vant fire av dem – blant annet Beste regi.

«Stupid is who stupid does», sier Forrest Gump når han diskuterer sitt relative intelligensnivå med en fremmed mens han venter på bussen. I denne kultfilmen gjør Tom Hanks en utrolig prestasjon i rollen som Forrest, en helt vanlig mann med en troskyldighet som skulle påvirke en hel generasjon. Filmen fikk seks Oscar, blant annet Beste film, Beste regi (Robert Zemeckis) og Beste mannlige hovedrolle (Tom Hanks).

Med Canal Digital GO er mulighetene uendelige. Her er fem Oscar-klassikere som venter på deg i vårt leiefilm-univers:

  • Slumdog Millionaire (2009). Jamal Malik, en 18 år gammel foreldreløs gutt fra Mumbais slumområde, er bare ett spørsmål fra å vinne 20 millioner rupi i den indiske tv-versjonen av Vil du bli millionær? Men når programmet tar pause blir han arrestert, mistenkt for juks. Desperat forsøker Jamal å bevise sin uskyld og går igjennom spørsmål etter spørsmål for å forklare hvordan han kunne vite alle svarene. Filmen vant åtte av de ti prisene den var nominert til under Oscar-utdelingen, blant annet Beste film og Beste regi.
  • The Artist (2012). Bli med tilbake til Hollywood 1927. Stumfilmstjernen George Valentin, elsket av publikum og presse, uroer seg for at talefilmens inntog skal innebære slutten for karrieren hans. Så treffer han den unge Peppy Miller, en danserinne på vei mot sitt store gjennombrudd som filmstjerne. Paret slår seg sammen og det slår gnister av dem. The Artist var nominert til hele ti Oscar-priser, og vant fem av dem – inkludert Beste film.
  • Gudfaren (1973). Mafialederen Don Vito Corleone styrer sitt mektige imperium gjennom et brutalt system av tjenester og gjentjenester. Når han dør må noen av sønnene ta over: advokaten Tom, playboyen Sonny, lojale Fredo - eller Michael, den yngste og minst villige. Dette er den første delen av Francis Ford Coppolas storslagne mesterverk, som stadig rangerer blant verdens beste filmer. Filmen vant tre Oscar-priser: Beste film, Beste regi og Beste mannlige hovedrolle (Marlon Brando).
  • Casablanca (1943). Denne klassikeren utspiller seg i 1942, midt under andre verdenskrig. Rick er en kynisk kaféeier i byen Casablanca, som ligger i Fransk Marokko og styres av det Tysklands-allierte Vichy-regimet i Frankrike. Ilsa, en kvinne som Rick tidligere var forelsket i, dukker opp sammen med lederen for en motstandsbevegelse. Filmen ble belønnet med tre Oscar - for Beste film, Beste regi og Beste manus.
  • Nattsvermeren (1992). En psykopat som går under navnet Buffalo Bill kidnapper og myrder unge kvinner i Midtvesten i USA. I troen på at den beste måten å fange Buffalo Bill på er å prate med noen som vet hvordan en morder tenker, sendes FBI-agenten Clarice Starling for å intervjue en gal fange. Psykiateren Dr. Hannibal Lecter vil trolig kunne gi psykologiske innsikt og ledetråder til morderens atferd. Den legendariske thrilleren vant fem Oscar-priser, inkludert Beste film og Beste regissør.

Film- og seriearkiv med skandinaviske perler, storfilmer fra Hollywood og eksklusive premierer.