Free Solo
©2019 National Geographic

Vi gratulerer med Oscar! Se vinnerne hos Canal Digital

Årets filmfest ble som vanlig feiret med brask og bram. Ta med deg festen hjem og kos deg med store filmopplevelser rett fra sofaen!

«A star is born» har gått sin seiersgang på kinoer verden over, og ikke uten grunn. Dette er historien om den alkoholiserte rockestjernen Jackson Maine (Bradley Cooper) som oppdager stortalentet Ally (Lady Gaga). Den tredje nyinnspillingen av dramafilmen «Hollywood» fra 1937 står ikke noe tilbake for sine forgjengere. Det knistrer av Lady Gagas filmdebut, og duetten «Shallow» har blitt en stor hit. Filmen var nominert til åtte Oscar, men endte «bare» opp med en. Den gikk nettopp til «Shallow» for beste originale sang. – Det handler ikke om å vinne, men om å ikke gi opp. Om du har en drøm: Kjemp for den, sa en gråtkvalt Lady Gaga da hun takket for prisen.

Free Solo fikk Oscar for beste dokumentarfilm i 2019.
© 2019 National Geographic

Fantastisk dokumentar

Klatrefilmen «Free Solo» vant Oscar for beste dokumentar. Dette er filmen om Alex Honnolds vanvittige klatretur opp El Capitan, en av de høyeste toppene i Yosemite-dalen i Yosemite nasjonalpark i California. Fjellet er 2307 moh, men det mest spektakulære er fjellets sørside, et over 900 meter høyt, loddrett stup hvis granittvegger kan tilby noe av den fineste og mest utfordrende storveggsklatringen i verden. Her klatrer altså Hannolds – uten tau! I filmen får vi være med på både forberedelsene, og selve klatreturen. Som publikum må du være forberedt på å sitte ytterst på stolen i spenning, samtidig som du blir servert spektakulære bilder. Filmen har gått på kino en stund, men har premiere på National Geographic 9. mars kl 21.

Roma - et episk mesterverk

«Roma» er kanskje den filmen i år som vil gjøre størst inntrykk på alle våre sju sanser, og kanskje på de to neste også, skrev Dagbladets anmelder da Netflix hadde premiere på denne Oscar-vinneren. Filmen var nominert til hele ti Oscar, og stakk av med prisen for beste utenlandske film, beste regissør og beste foto. Handlingen er lagt til 70-tallets Mexico og bydelen Colonia Roma. Her møter vi en tilsynelatende vanlig middelklasse-familie og deres tjener Cleo. På stillferdig vis viser filmen frem at livet likevel er turbulent og dramatisk, og at Cleo er den som får familien til å henge sammen. Et lite ekstra pluss er at Roma også inneholder det eneste norske bidraget i år. Kjartan Halvorsen med familie har en liten sekvens i filmen, der vi blant annet får et gjensyn med sangen «Å eg veit meg eit land». En artig detalj for oss som er litt nasjonalpatriotiske.

Mange av årets Oscar-vinnere går fortsatt på kino, men i løpet av året vil de bli tilgjengelig i vår leiefilm-tjeneste. Her er noen smakebiter av hva du kan glede deg til.

Kostymedramaet «The Favourite» var en stor forhåndsfavoritt, med hele ti nominasjoner. I filmen blir vi kjent med den eksentriske og temperamentsfulle Dronning Anne (Olivia Colman) av England. Hun har liten interesse for politikk, og overlater i praksis styringen av landet til Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz) som hun attpåtil har en hemmelig affære med. Alt dette går helt fint inntil tjeneren Abigail Masham (Emma Stone) ankommer slottet og begynner å kjempe om dronningens gunst. Dermed er det duket for filmhistoriens kanskje mest fargerike trekantdrama! Alle de tre kvinnelige skuespillerne var nominert til hver sin Oscar, og Olivia Colman fikk til slutt prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Green Book

Dessverre ble det ingen Oscar på danske Viggo Mortensen som i år var nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle i filmen «Green Book». Derimot fikk filmen Oscar for beste film, beste originalmanus og beste mannlige birolle (Mahershala Ali). I filmen spiller Mortensen den italiensk-amerikansk dørvakten Tony Lip som får jobb som sjåfør for den afro-amerikansk pianisten Dr. Don Shirley (Mahershala Ali). Året er 1962, og sammen drar de to gjennom sørstatene i Amerika der Tony sjokkert blir vitne til virkeligheten for svarte amerikanere. De to kunne ikke vært mer forskjellig, men gradvis starter et gryende vennskap mellom dem. Dette er en varm og morsom film, inspirert av en sann historie om et unikt vennskap.

Fra filmen Green Book med Viggo Mortensen og Mahershala Ali
Foto: Nordisk Film

Vice

I det politiske dramaet «Vice», finner vi Christian Bale i hovedrollen som visepresident Dick Cheney, en rolle han også ble nominert til Oscar for. Filmen mottok åtte nominasjoner, men endte til slutt med en, for beste sminke og hår. Det var vel fortjent, når man ser hvilken jobb som er gjort for å få Bale til å ligne rollefiguren sin. «Vice» er historien om hvordan en byråkrat fra Washington ble en av verdens mest innflytelsesrike menn. Filmen er full av galgenhumor og fortellertekniske virkemidler som tvinger oss som publikum til å skjerpe oppmerksomheten. Som alle andre politiske filmer har også denne skapt debatt, noe som kanskje er en ekstra god grunn til å se den. Kritikerne er i alle fall enige om at Christian Bale gjør en fantastisk jobb.

Christian Bale spiller Dick Cheney i filmen Vice.
SF Studios

Historien om det ikoniske bandet «Queen» og deres legendariske sanger Freddie Mercury har gått for fulle hus på kinoer verden rundt. Det er det en grunn til. Rami Malek gjør en formidabel jobb som Mercury, nesten så man glemmer at det ikke er han som står på scenen. Malek fikk da også en vel fortjent Oscar for beste mannlige hovedrolle. I tillegg fikk filmen Oscar for beste lydmiks, beste lydklipp og beste filmklipp. Bohemian Raphsody er en perle du kan glede deg til. Og om du ikke elsket Queen fra før, vil du garantert gjøre det nå.