Se The Irishman på Netflix
© 2019 Netflix

10 oscarnominasjoner og unison kritikerhyllest til Martin Scorceses ambisiøse «The Irishman»

«The Irishman» var uten tvil en av filmene det ble knyttet størst forventninger til i 2019. Med stikkord som Martin Scorsese, Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel og et budsjett som er større enn noe Scorsese har jobbet med tidligere, var ikke det så rart. At manuset er skrevet av Steven Zaillian (Schindlers liste, Gangs of New York, American Gangster), er basert på den sanne historien om fagforeningslederen og leiemorderen Frank Sheeran og strekker seg over flere tiår, gjorde ikke forventningene noe mindre. Med fantastiske kritikker over hele fjøla, høye seertall og ikke minst 10 Oscar-nominasjoner, blant annet for «beste film» og «beste regi» – må man vel kunne si at forventningene ble innfridd til gagns.

Husk at du kan se Netflix rett på OnePlace-dekoderen. Dette krever eget Netflix-abonnement som du kan tegne direkte på dekoderen. Les mer her.

Begeistrede anmeldere

Anmelderne har vært klare i sin dom: «The Irishman» blir beskrevet som en av de beste fra Scorcese på flere tiår, intet mindre – med en score på 94 av 100 på Metacritic, som gir en gjennomsnittskarakter basert på alle anmeldelser.

«Martin Scorseses The Irishman er en av hans mest tilfredsstillende på tiår,» skriver Vulture, og skryter spesielt av Joe Pesci i rollen som mafiosoen Russell Bufalino: «Jeg takker skuespillergudene for at han kom ut av pensjonisttilværelsen for å gjøre dette.»

The New York Times kaller filmen monumental – «Et monument er en komplisert ting. Dette monumentet er stort og solid – og overraskende nok, svært delikat» – og hyller både Pesci og De Niro:

«Når han og De Niro er på skjermen sammen, tror du på kraften i kunst.»

Et dristig mesterverk

«Scorsese, De Niro, og Pacino leverer alle sine beste arbeider på flere år,» skriver Slate og kaller filmen «et dristig mesterverk».

Både Scorcese-fans og filmentusiaster, som ennå ikke har sett The Irishman, har med andre ord mange gode grunner til å gjøre klar til filmkveld.

«Scorceses ambisiøse episke film er en ren, tøylesløs illustrasjon på hva som har gjort filmskaper-stemmen hans så særegen i nesten 50 år,» skriver IndieWire, og legger til: Med «The Irishman» viser Scorcese at han er mer levende enn noensinne.»

Unike utfordringer

Filmens handling foregår, som nevnt, over flere tiår. Det har bydd på noen unike utfordringer for både Scorcese og hans rutinerte skuespiller-ensemble. Store summer er lagt ned i å bruke digitale teknikker for å gjøre De Niro, Pacino og Pesci yngre.

Men foryngelsen har ikke bare foregått digitalt. Skuespillerne har vært nødt til å oppføre seg yngre også.

Noe som for eksempel førte til situasjonen (fortalt av Al Pacino, gjengitt i Vulture) der den 79 år gamle Al Pacino skulle reise seg hurtig fra en stol under en tirade om John F. Kennedy:

Etter å ha spilt inn et par svært vellykkede tagninger, minnet de tekniske rådgiverne Scorcese og Pacino om at 79-åringen i denne scenen skulle være 49 år. Pacino måtte gjøre scenen på nytt mens han beveget seg som en 30 år yngre mann. Ifølge Pacino selv, ropte rådgiverne ut «62 år!» på neste tagning – men Pacino kom nærmere riktig alder etter dette.

Det er lett å finne og se Netflix på OnePlace. Brukerveiledningen viser deg kort og godt hvor og hvordan. Der finner du enda flere spørsmål og svar om OnePlace og Netflix.