Jeff Goldblum
Copyright: La Biennale di Venezia. Foto: ASAC

Eksklusivt intervju med Jeff Goldblum – som er midt i sitt Hollywood-comeback

Jeff Goldblum er en slående mann.

Enten du har sett ham i gigantiske storfilmer som Jurassic Park eller Independence Day, i kultfilmer som The Fly og The Grand Budapest Hotel, eller i små, men fantastiske cameo-roller i serier som Glee, Friends og The League: Har du først sett ham på skjermen én gang, er sjansen stor for at du ikke glemmer ham.

Han er noe så sjeldent som en vaskeekte filmstjerne som samtidig er et kultikon. Magasinet GQ kaller ham «den kuleste mannen i Hollywood (igjen)».

Nå er han på filmfestivalen i Venezia for å promotere sin siste film, The Mountain, og som et av få medier er vi invitert til intervju med filmikonet på luksushotellet Hotel Excelsior.

Den 1,94 meter høye mannen møter oss med et stort smil – entusiastisk, varm og eksentrisk. Det blir raskt tydelig hvorfor han regnes som en av de snilleste skuespillerne i Hollywood – hvor han ved siden av å stjele scener på film, blant annet spiller jazzpiano i bandet The Mildred Snitzer Orchestra og står på scenen hos Rockwell Table & Stage hver onsdag og snakker om, vel, det han vil. Uansett hvordan man velger å beskrive Jeff Goldblum – kul, magnetisk, entusiastisk, karismatisk – man kommer ikke unna det faktum at han er et unikum.

Jeff Goldblum og Morten Steingrimsen Canal Digital Norge
(C) Canal Digital Norge

Vi har flere fantastiske filmer og serier med Jeff Goldblum i Canal Digital-appen. I bunnen av saken finner du noen av høydepunktene.

«Jeg elsker Norge»

– Er du fra Norge? Jeg elsker Norge! utbryter han når han introduseres for vår underholdningsekspert Morten Steingrimsen i Venezia.

Han roper på kona, Emilie Livingston, som sitter på nabobordet.

– Du må hilse på denne unge karen, han er fra Norge!

– Vi har slektninger i Norge og har feiret jul i Stavanger, hvor vi storkoste oss og spiste god mat. Vi kommer definitivt tilbake.

– Jeg har spilt inn film mange forskjellige steder i verden, men jeg har ennå ikke vært med i en norsk film. Jeg kunne gjerne tenke meg det om rollen er rett, sier han med et stort smil og får et samtykkende nikk fra kona.

Jeff Goldblum
Jeff Goldblum møter Canal Digital
(C) Canal Digital Norge

Uanstrengt comeback

Akkurat som mannen selv, er Jeff Goldblums comeback uanstrengt og kult – så uanstrengt at man fint kan lure på om det er snakk om et comeback i det hele tatt.

For Jeff Goldblum har aldri vært borte etter at hans roller i klassikere som Jurrasic Park og Independence day på tidlig 90-tall gjorde ham til en selvskreven a-kjendis.

De siste årene har han riktignok fokusert på mindre gjesteroller i TV-serier og karakterroller, men han har hele tiden vært høyt elsket av sine fans, og bejublet hver gang han dukker opp på skjermen.

På hotellet der vi møter ham i Venezia er han akkurat så mystisk, intelligent og subtilt intens som på lerretet, herremannen som har stjålet de fleste av scenene han har vært med helt siden 1977s «Annie Hall».

Jeff Goldblum - The Mountain - Canal Dgitial
© La Biennale di Venezia - foto ASAC

«Et passion-prosjekt»

Nå er han altså klar med The Mountain, et historisk drama som tar for seg et svært kontroversielt kapittel i amerikansk medisinsk historie – lobotomering av pasienter på 50-tallet.

– Gjennom min karriere har jeg jobbet med en rekke interessante filmskapere. Jeg synes Rick Alverson er briljant og forskjellig fra alle de andre. Han er unik, sier han til Canal Digital.

Etter å ha blitt kontaktet gjennom sin agent, så han noen av Alversons tidligere filmer og fant noe helt spesielt som han ble tiltrukket av.

– De var både urovekkende, autentiske og uttrykksfulle.

Innspillingen av The Mountain varte fire-fem uker, og Goldblum likte hvert eneste øyeblikk.

– Den har definitivt vært et «passion-prosjekt» for meg. Fortellingen i The Mountain har mange likhetstrekk med stykket «En handelsreisendes død», som jeg liker svært godt. Jeg tiltrekkes av fortellinger om menn som sliter, og om amerikansk mentalitet.

Jeff Goldblum i The Mountaion
The Mountain - Rick Alverson ©Lorenzo Hagerman

Mannen som lobotomerte JFKs søster

Goldblums karakter er basert på nevrologen og psykologen Walter Freeman, som etter mange år med brutale inngrep, ble kjent som lobotomiens far. Han avslører at rollen som den kontroversielle Freeman var utfordrende, og at det var krevende, men spennende, å forberede seg til rollen.

– Freeman gikk bort for mange år siden. Men jeg snakket med folk som kjente han og leste mye av det han hadde skrevet om arbeidet sitt. Samtidig leste jeg flere bøker og så flere dokumentarfilmer om han. Det gjorde meg bedre i stand til å forstå personen.

– I sin tid var han et fenomen og var til og med på forsiden av People Magazine. Det var mye interessant jeg lærte i denne prosessen – for eksempel at han utførte lobotomi på søsteren til John F. Kennedy. Dette var åpenbart ikke vellykket, og hun ble institusjonalisert resten av livet.

Jeff Goldblum - The Mountain møter Canal Digital
The Mountain - Rick Alverson ©Lorenzo Hagerman

Nyt fenomenet Jeff Goldblum i Canal Digital-appen

Nøyaktig hva det er ved Jeff Goldblum som appellerer så voldsomt, er vanskelig å sette fingeren på. Men nettavisen Quartz gjør et spesielt godt forsøk: «Han er likandes, potensielt udødelig og definitivt rar.»

Og enten du kaller det et comeback eller en renessanse, i disse dager stormer det virkelig rundt den karismatiske skuespilleren:

Han skal få sin helt egne dokumentarserie på National Geographic – hvis hele premiss er at Jeff Goldblum med sin karisma kan gjøre absolutt alt interessant. I sommer dukket det opp en gigantisk statue av ham i London, og nå spiller han igjen store roller på det lerretet.

Og mens vi venter på at hans neste store film skal komme til norske kinoer, kan du nå få et gjensyn med Goldblum i flere av filmene som ligger tilgjengelig som leiefilm i Canal Digital-appen.

Les flere intervjuer fra filmfestivalen i Venezia

Regissøren bak action-filmene du elsker – Martin Campbell

Den unge og lovende Ready Player One-stjernen –Tye Sheridan

Komikeren du føler du kjenner – Jason Sudeikis

The Crown-stjernen – Matt Smith (prins Philip)

Intervjuene er gjort av Morten Steingrimsen, Canal Digitals egen underholdningsekspert, og medforfatter av "Den store boken om James Bond".

Se Jeff Goldblum i Canal Digital-appen

Jurassic Park

Jeff Goldblum var riktignok en godt etablert skuespiller før Jurassic Park, men for den rene og pure Jeff Goldblum-opplevelsen er det få filmer som kan måle seg med Steven Spielbergs klassiker fra 1993. Som Dr. Ian Malcolm er han den eneste som stiller spørsmål ved hvor smart det egentlig er å bringe dinosaurer tilbake fra utryddelse. Det udødelig sitatet «våre vitenskapsmenn var så opptatt med hvorvidt de kunne eller ikke at de glemte å stoppe opp og spørre seg om de burde» gir hele filmens premiss tyngde, uten å drepe det. Hvert sekund Goldblum er på skjermen er han i strålende form, med en presentasjon som holder seg forbløffende godt, selv 25 år senere.

Independence day - HD

3 år senere, etter å ha fått helt rett i at det var en dårlig idé å gjenopplive dinosaurer, var Goldblums nerde-trovedighet udiskutabelt. I Independence Day er jorden i alvorlig trøbbel og Will Smith trenger hjelp til å bekjempe en gruppe romvesener som har invadert planeten. Hvem andre enn Jeff Goldblum kan trappe opp med en liten laptop fra tidlig 90-tall og en plan, for å tilby sin assistanse – og få oss til å tro at dette skal gå bra?

Independence Day: Resurgence - HD

Men romvesene var ikke ferdig med å plage oss. 20 år etter hendelsene i første film viser det seg at romvesenene som kom første gang ba om forsterkninger, noe de får i stort monn. Jeff Goldblums Dr. Levinson må rett og slett på pletten igjen. Alt er større i Resurgence, menneskene har har klart å bruke romvesenenes teknologi til å lage kraftige våpen selv, og Jeff Goldblum er i verdensrommet. Det er på mange måter julaften for action-elskende Goldblum-fans.

Le Week-End - HD

Le Week-End er en undervurdert perle fra 2013 som følger et middelaldrende pars forsøk på å finne seg selv på nytt ved å dra til Paris. Paret krysser stier med en gammel bekjent, spilt med bravur av herr Goldblum selv, som er like vittig som han er intelligent. Filmen er et godt eksempel på at skuespillere – som vin – bare blir bedre med alderen.

The Grand Budapest Hotel - HD

Kombinasjonen av Wes Andersons unike visuelle stil og sjarm, og Jeff Goldblums magnetisme ble tydelig allerede da de to samarbeidet for første gang i kultfilmen The Life Aquatic with Steve Zissou. Grand Budapest Hotel er et tilsvarende glimrende eksempel på denne magien, med en moderne Jeff Goldblum i en typisk eksentrisk rolle som Deputy Kovacs – en mystisk representant for hotellets eier. Andersons varme, fantastiske eventyr vant fire Oscar og er en moderne klassiker.

Glee

Alle skuespillere ønsker å nå et punkt i karrieren der de kan velge og vrake blant prosjekter som gjør dem glade, uten å måtte tenke på penger, rykte eller kritikere. I 2012 surfet sjarmbomben av en TV-serie, «Glee», på en kulturell bølge, og trengte en perfekt avslutning på sin tredje sesong. Inn kom Jeff Goldblum, som i den humørfylte episoden virkelig fikk vise frem sin bredde, karisma og – overraskende nok – sine musikalske talenter, som vi så langt ikke hadde sett så mye til.

Det beste av TV og streaming samlet på ett sted

Er du kunde hos oss får du ikke bare overlegen lyd- og bildekvalitet på den store skjermen i stua. Vi har også den rå Canal Digital-appen som gjør at du kan strømme og se TV når og hvor du vil.

Med vår nyeste dekoder, OnePlace, får du maks valgfrihet til det du vil se samlet på ett sted.

Med Canal Digital-appen kan du se favorittprogrammene dine når og hvor du vil - på alle skjermer

Min Side er din selvbetjente kundeservice med alt du trenger å vite om abonnementet ditt.