Gode TV-vaner

I dagens digitale TV-hverdag er det flere kanaler og større fleksibilitet enn før, samtidig som TV og film blir tilgjengelig gjennom ulike typer tjenester. Ikke minst er strømmetjenester blitt svært populære. Resultatet er et større, bredere og mer internasjonalt tilbud enn noen sinne. Variasjon og mangfold er en positiv følge av dette, samtidig som vi også blir utfordret til å finne frem til innholdet som passer oss aller best. Vi har noen gode innspill til hvordan du kan skape gode TV-vaner for hele familien.

Skap gode TV-vaner

Se gode filmer, serier og programmer sammen med barna, og bli enige om hvilke grenser dere skal ha hjemme -tydelige foreldre gir trygge barn. Det er naturlig at barn i ulike aldre har forskjellige rammer for hva og hvor mye de kan se. Og husk at felles skjermopplevelser kan være både sosialt, morsomt og lærerikt.

Vær et positivt forbilde

Vi som voksne er barnas viktigste forbilder. De voksnes TV-holdninger og vaner blir raskt kopiert av barna.

Snakk med barna

Vis interesse for det barna ser på, og snakk sammen om innhold, aldersmerking og tidsbruk. Gi barna gode holdninger, og bevisstgjør dem på reklame og kildekritikk. Inviter barna dine til å snakke med deg dersom de opplever noe skummelt eller trist på TV eller film.

Snakk med andre foreldre

Felles erfaringer skaper trygghet og gjør det lettere å sette gode rammer. Kanskje kan du ha nytte av å snakke med andre foreldre om hvordan de gjør det hjemme. Er det riktig at «alle andre får lov»?

Bruk tilgjengelige foreldreverktøy

Mange TV- og underholdningstjenester har ulike innstillinger for innholdsbegrensninger. Prøv ut tjenester og innhold selv før barnet får tilgang, og ta stilling til hvilke begrensninger som er passende for ditt barn - og hvilke muligheter som er på enheten barnet skal bruke?